Witam mam do was pytanie, a mianowicie jak pozbyć się kuny domowej z działki, bo zagnieździła się w pod dachem i nie da się jej niczym wystraszyć . Chodzi mi o wyjście jak najlepsze dla kuny tzn. żeby wyszła żywa, ponieważ już podsuwali co niektórzy pomysł z zabiciem zwierzaka. Próbowałem już zatykać dziurę w dachu, ale znalazła inne wejście. Mam nadzieję, że mi pomożecie w tej sprawie.
Dawid L., jeśli bardzo przeszkadza Ci jej towarzystwo. To musisz uniemożliwić jej dostanie się do kryjówki. Dlatego zabezpiecz każdy otwór. Zastosuj np. kraty itp. Ona nie przegryzie takich zabezpieczeń, a to jest jedyny na prawdę skuteczny sposób. W końcu już nie znajdzie wejścia na strych i poszuka czegoś innego.
A kuna domowa jest pod ochroną, a zabijanie zwierząt chronionych jest wykroczeniem.
Wiem, że jest pod ochroną i dlatego chciałbym żeby nic się jej nie stało. A co do krat to bym musiał dach cały zrywać z domku, ponieważ wchodzi od góry pomiędzy dachówkami znalazła niewielką dziurę, oczywiście zatkałem ją deską dębową o grubości 9 cm i weszła z powrotem niszcząc najpierw deskę. . Wczoraj powiedział mi znajomy żeby złapać ją do pułapki na szczury jest dość duża 45x25x20 cm i włożyć do niej gołębia. Tylko nie wiem czy kuna się tam zmieści.
Możesz zdradzić, dlaczego ta kuna Ci przeszkadza?
Najbardziej humanitarnym sposobem na pozbycie się kun jest głośna muzyka. Należy pozostawić na strychu/poddaszu, na 2-3 noce, głośno grający sprzęt.
Kuny mogą po jakimś czasie wrócić, dlatego po akcji warto zabezpieczyć dostęp do takich miejsc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum