Czy ktoś z drogich forumowiczów miał może okazję przebywać w Indonezji? Obecnie przebywam w Perth i planuję wyjazd do tego kraju w maju lub czerwcu. Myślę o Sumatrze, Javie, Bali oraz Wyspach Komodo. Z tego co się zorientowałem, to najdroższa rzecz z tej wycieczki to będzie przelot (ponoć za 300-400AUD można coś dostać w obie strony tzn Bali - Perth) a całą reszta w Indonezji jest ponoć bardzo tania...
Przyszło mi do głowy żeby zwiedzać te wyspy wynajętym/kupionym motorem lub skuterem. Co o tym myślicie? Jak jest z bezpieczeństwem? Na co trzeba uważać?
Hej,
miałem przyjemność przebywać w Indonezji kilkanaście dni na przełomie kwietnia i maja 2010. Wielki kraj, co wyspa to nowe endemity. Nie do ogarnięcia podczas jednej czy dwóch wizyt.
Z tą taniością to bez przesady,znam tańsze miejsca, ale dramatu nie ma. Generalnie taniej niż w Polsce. No chyba , że hotel w strategicznym miejscu to trzeba100$ wyłożyć .
Ptasio oczywiście ciekawie, ssaki bez rewelacji za to jaszczurki spore mają
Ludzie przychylni można eksplorować bez lokalnego opiekuna.
Generalnie po wizycie pozostał spory niedosyt spowodowany odwiedzeniem bardzo znikomej liczby miejsc w Indonezji. Dlatego jeśli ktoś by się wybierał to służę informacjami a sam też chętnie jeszcze raz się przejadę.
Wiatj Latek,
Dzieki za odpowiedz. Poki co mam nieco szara wizje wyjazdu, aczkolwiek data wyjazdu sie zbliza nieublagalnie...wiza w Au konczy mi sie w pazdzierniku i wlasnie wtedy chcialbym pojechac "gdzies" tam do Azji. Poki co myslalem o wyjezdzie do Indonezji na 2 -4 tygodnie. Myslalem zeby zaczac od Bali ( kilka dni, wylot z Perth) a potem przeskoczyc na Jawe i objechac motocyklem dookola. Na koniec przeskoczyc "komunikacja wodna" na Wyspy Komodo i powrot samolotem do Australii...
Jednak moi znajomi powiedzieli mi ze lepiej i bezpieczniej zrobic taka wyprawe w Tajlandii. Inni mowia tez o Kambodzy lub Wietnamie.Troche metlik mam teraz w glowie.
Najwazniejsze dla mnie to dobra przygoda, egzotyka, las tropikalny i zwiedzanie bez pospiechu; w tak egzotycznych krajach kazda prosta chwila bedzie ciekawa!!
Latek - byles moze w wyzej wymienionych krajach? Co o tym myslisz?
pozdro.
Hej,
widzę , że masz szerokie spektrum zainteresowań , przynajmniej to geograficzne Mówisz o odległościach jak z Lizbony do Moskwy i mniej więcej taka jest tam rozpiętość kulturowa, przyrodnicza i polityczna. Zupełnie inne uwarunkowania i priorytety. Wg mnie (ktoś się może nie zgodzić ) najbardziej pierwotnie jest w Wietnamie i Kambodży. Stosunkowo najmniej turystów dużo dzikich zakątków, mało cywilizacji. Nie wiem jak z wizą - nie byłem. Bardzo przyjazne dla turystów jest Bali czy Tajlandia. A jeśli masz w planach jazdę motorem to polecam Malezję po drodze. Tyle, że tam dzikich zakątków trzeba szukać w parkach narodowych, ale spokojnie jest co oglądać.
Ja na Twoim miejscu nie szukał bym jednak tak "daleko". Z Australii masz żabi skok na Nową Gwineę. Zdecydowanie najbardziej pierwotne tereny ze wszystkich tu wymienionych. Do wyboru część wschdnia lub zachodnia należąca do Indonezji. Cenowo też nie odbiegają a do Tajlandii jeszcze zdążysz polecieć kiedy indziej na wczasy
Pozdro i powodzenia, czekamy na relację na Forum gdzie dotarłeś i co widziałeś
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum