norka a bobry |
Autor |
Wiadomość |
posnanss
|
Wysłany: 2004-01-09, 22:19 norka a bobry
|
|
|
Witam,
Czy znacie jakies sprawdzone i potwierdzone /ew. podanie Ľródła informacji/ przypadki gdzie norka wygoniła bobry z ich żeremi i się tam wprowadziła. Szczególnie interesuje mnie obszar stawów Milickich ale za kazda informacje będę wdzięczny .
pozdrawiam |
_________________ pozdrawiam
Michał |
|
|
|
 |
Michał J. R.

|
Wysłany: 2004-01-10, 14:02
|
|
|
Norki i piżmaki korzystaja raczej z rozgałeżioej sieci nor kopanych przez bobry i pamiętam, że w czasie odławiania bobrów psy służ?ce do wypłaszania inaczej głosiły norke. Panowie z ekipy odławiaczy raczej stwierdzali koegzystencję tych gatunków niz wypieranie bobrów przez norke (gro ich obserwcji pochodzi z Podlasia i Suwalszczyzny, czyli okolic gdzie oba te stwory sa pospolite). |
_________________ Cave canem!!! |
|
|
|
 |
mopek
administrator TVN killer

|
|
|
|
 |
posnanss
|
Wysłany: 2004-01-10, 15:01
|
|
|
To, że norka koegyztuje w wielu miejscach z bobrami to wiadomo. Natomiast slyszałem o przypadkach kiedy norka "przeganiała" bobry z żeremi i je zajmowała. Nie ma tego dużo, ale jest. Dlatego poszukuję sprawdzonych informacji. Dosc już wydano negatywnych opinii o norce na podstawie pojedyńczych obserwacji i braku kompleksowych badań - mówię tutaj o terenie Polski.
pozdrawiam |
Michał |
|
|
|
 |
Michał J. R.

|
Wysłany: 2004-01-10, 16:04
|
|
|
No to szable w dloń.
I hajda na "dzikie pola" badań nad nork? |
_________________ Cave canem!!! |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2004-01-12, 11:15
|
|
|
Jeżli kto szuka informacji o norce amareykańskiej to polecam kontakt z Marcinem Brzezińskim z Zakładu Ekologii Uniwersytetu Warszawskiego. Ostatnio doktoryzował się na norkach Mikołaj Golachowski z tego samego zakładu.
P.S. Mam nadzieję, że się nie obraż? "za reklamę" |
|
|
|
 |
mopek
administrator TVN killer

|
Wysłany: 2004-01-12, 12:21
|
|
|
Szybszy napisał/a: | Jeżli kto szuka informacji o norce amareykańskiej to polecam kontakt z Marcinem Brzezińskim z Zakładu Ekologii Uniwersytetu Warszawskiego. Ostatnio doktoryzował się na norkach Mikołaj Golachowski z tego samego zakładu |
fajnie by było żeby tu zagl?dali - sporo już było o norkach a przydałby się jakie info z pierwszej ręki... |
_________________ Błażej Wojtowicz® Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Nietoperzy
MoLoS.pl - ekspertyzy
 |
|
|
|
 |
posnanss
|
Wysłany: 2004-01-12, 13:27
|
|
|
Marcin Brzeziński "pomaga" mi w pisaniu magisterki, a Mikołaj z tego co pamietam to wyjechal w "mroĽne" tereny tuż po obronie doktoratu i nie wiem czy już wrócił. |
Michał |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2004-01-12, 15:57
|
|
|
posnanss napisał/a: | Marcin Brzeziński "pomaga" mi w pisaniu magisterki, a Mikołaj z tego co pamietam to wyjechal w "mroĽne" tereny tuż po obronie doktoratu i nie wiem czy już wrócił. |
O ile nie wyjechał ponownie to jest w kraju bo go niedawno widziałem. |
|
|
|
 |
KuBa
|
Wysłany: 2004-01-18, 13:13
|
|
|
Dzisiaj obserwowałem norke spaceruj?c? po żeremiu ,gdy mię zobaczył zniknęła w srodku,chyba symbioza nie ??? |
|
|
|
 |
posnanss
|
Wysłany: 2004-01-18, 21:32
|
|
|
A gdzie kolega obserwowal to zjawisko ? |
Michał |
|
|
|
 |
Kazik
|
Wysłany: 2004-01-31, 22:46
|
|
|
|
_________________ Kazik |
|
|
|
 |
Kazik
|
Wysłany: 2004-01-31, 22:51
|
|
|
poszlo cos nie tak, powtorze: bobry pojawiaja sie na Stawach Milickich raczej sporadycznie, widzialem zgryzione olchy na stawach Jamnik ( stare), i Sloneczny ( aktualne w 2002). Na Baryczy sa wysokie brzegi i zeremi nie widzialem. Przed jazem w َkach bylo sporo sciętych i zgryzionych drzew, różnych gatunkow. Na jednym prywatnym stawie bylo ryzyko, ze bobr przekopie groble i woda wraz z karpiami splynie na ł?ke. Nie wiem, jak z tym poradzil sobie wlasciciel. Norke 2x spotykalem w XI 2002 na Stawie Mewim. Do galerii wrzuce pare fotek, ale wtedy padalo i foty sa jakie sa.. lepszych nie mam.. |
_________________ Kazik |
|
|
|
 |
mopek
administrator TVN killer

|
Wysłany: 2004-02-01, 11:28
|
|
|
Cytat: | Do galerii wrzuce pare fotek, ale wtedy padalo i foty sa jakie sa |
no koniecznie wszyscy musz? to zobaczyć!!! Dla mnie rewelacyjne jest zdjęcie norki z ryb? (karp? jaki taki smukły... może amur?)!!!
a najważniejsze dla mnie: W KOŃCU SSAKI!!! oby więcej ku mej uciesze
wszystkich gor?co zachęcam do odwiedzenia galerii Kazika! |
_________________ Błażej Wojtowicz® Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Nietoperzy
MoLoS.pl - ekspertyzy
 |
|
|
|
 |
KuBa
|
Wysłany: 2004-02-01, 13:17
|
|
|