Przesunięty przez: krotom 2011-11-09, 14:08 |
Statyw i głowica |
Autor |
Wiadomość |
amikosik

|
|
|
|
 |
nurek
Tomasz Kosut

|
Wysłany: 2005-10-05, 17:05
|
|
|
Post mogłe umiecić w dziale rozrywka czy inszym podobnym heheh. I już ma jednego chętnego nawet |
|
 |
Kamikazi

|
|
|
|
 |
Hunt
Sławomir Rykiel

|
Wysłany: 2005-10-05, 22:59
|
|
|
"Aukcja zost?ł usunięta przez..." może kto ma screna albo napisze co tam było |
_________________ Koty to emocjonalni terroryści. |
|
|
|
 |
amikosik

|
Wysłany: 2005-10-05, 23:13
|
|
|
Usuneli? A to szkoda, trzeba było to zobaczyć jak? ludzie maj? fantazję |
|
|
|
 |
beskidzianin
|
Wysłany: 2005-10-26, 19:39
|
|
|
Kupiłem statyw Bilora Galaxy Multi 993 bez kostki. Gdzie tak? kostkę można kupić i za ile. |
|
|
|
 |
krotom
administrator ludź od prądu

|
Wysłany: 2006-05-02, 10:59
|
|
|
himself napisał/a: | [...]statyw pownnien być nieco solidniejszy, ja osobiście mam taki co ma udźwig 3kg - niestety za mało jak na mój sprzęt, ale daje sobie narazie radę,[...] | a na co zwracać uwagę przy zakupie statywu (oczywiście poza ceną) udźwig, wysokość, ciężar własny... i coś jeszcze
co to jest tzw. "szybkozłączka" i jak się mocuje aparat do statywu (obraca się aparatem czy można obracać śruba od statywu, nakręcając w ten sposób aparat)
pytam, bo planuję przymocować aparat - Panasonic'a Lumixa FZ30 |
|
|
|
 |
Corvus
moderator Paweł Niski

|
Wysłany: 2006-05-02, 12:00
|
|
|
krotom napisał/a: | a na co zwracać uwagę przy zakupie statywu (oczywiście poza ceną) udźwig, wysokość, ciężar własny... i coś jeszcze |
własnie na niżej opisaną szybkozłączkę........ koniecznie musi ją posiadać.
krotom napisał/a: | co to jest tzw. "szybkozłączka" i jak się mocuje aparat do statywu (obraca się aparatem czy można obracać śruba od statywu, nakręcając w ten sposób aparat) |
szybkozłaczka to podstawa!!!!!!!!!
to taka stopka którą przykręca się do apartu od dołu( masz w korpusie aparatu taki otwór z gwintem..) a potem tą stopkę wczepia za pomocą specjalnego klipsu do specjalnego wyprofilowanego miejsca w głowicy statywu. można też szybko odczepić aparat wraz z szybkozłączką od statywu. |
_________________ Paweł Niski
bynajmniej nie wody pragnie.... ten, co zanurza sie w bagnie.
 |
|
|
|
 |
Lanius

|
Wysłany: 2006-11-20, 10:07
|
|
|
Ja wtrące jeszcze o sprzęcie. Ciekawym patentem na zmniejszenie drgań aparatu w czasie, gdy nie ma się rozłożonego statywu jest mały woreczek z np grochem na którym położyć można aparat. Oczywiście waży on nieco ale może się przydać później jeszcze do podwieszenia pod statyw coby zwiększyć jego masę a tym stabilność.
Ewentualnie (to już mój wczorajszy pomysł) można sobie sprawić sam woreczek i napełniać go czym popadnie na miejscu. Ale to może się przydać w zasadzie tylko do podwieszenia pod statywem (chyba, że wypełnimy go piaskiem).
Nikt nie wspomniał jeszcze o filtrach do obiektywów a to sprawa ważka. Ale od tego jest już temat i chyba nie warto tu się rozpisywać. |
_________________ Chcąc chronić przyrodę pamiętaj, że odpowiadasz nie tylko za swoje błędy, ale i za opinię jaką wystawisz swoim kolegom "ekologom". |
|
|
|
 |
Lanius

|
Wysłany: 2006-12-03, 14:59
|
|
|
Mam takie pytanie. Ktoś używa(ł) monopoda? Jak się z tym chodzi w terenie? Czy jest to warte zakupu? |
_________________ Chcąc chronić przyrodę pamiętaj, że odpowiadasz nie tylko za swoje błędy, ale i za opinię jaką wystawisz swoim kolegom "ekologom". |
|
|
|
 |
corelli
Future is NOW.

|
Wysłany: 2006-12-04, 22:28
|
|
|
Plusy:
-ułatwia życie przy pstrykaniu z użyciem długich tele i konwerterów, przy pstrykaniu w nienajlepszym świetle, przy szukaniu ostrości, przy używaniu obiektywów manualnych, przy zmianie obiektywu,
-można nim odgarniać krzaki w terenie i oganiać się od wilków (złożonym).
Minusy:
-trzeba dokupić głowicę,
-niektórym może brakować 2 nóg .
Z wilkami żartowałem oczywiście.
Przed zakupem koniecznie trzeba dokładnie monopod sobie obejrzeć w sklepie. |
|
|
|
 |
omen
|
Wysłany: 2006-12-04, 23:17
|
|
|
Mam monopod od dłuższego czasu i praktycznie go nieużywam. Optymalnym wyjściem jest pożyczyć na kilka dni i wtedyzdecydować , czy naprawde jest konieczny. |
_________________ fotoamator |
|
|
|
 |
kostek-brasil

|
Wysłany: 2006-12-05, 11:47
|
|
|
Dużo ludzi jednak sobie chwali monopod. Wydaje się, że do dynamicznych scen, dobra rzecz. Wystarczy popatrzeć na fotoreporterów sportowych imprez. Często mam takie sytuacje, że na statyw nie ma czasu, a fotografując z ręki przy dłuższej ogniskowej i niezbyt dobrym świetle, zdjęcie nie nadaje się do oglądania. Dlatego chyba jak się trafi okazja ( pieniążki ), to kupię. |
|
|
|
 |
morav
|
Wysłany: 2006-12-06, 21:18
|
|
|
Cytat: | i oganiać się od wilków |
|
_________________ Fotoprzyroda |
|
|
|
 |
corelli
Future is NOW.

|
Wysłany: 2006-12-07, 20:55
|
|
|
Dodam od siebie, że jak łażę gdzieś po krzakach nad Wisłą i nagle wychodzę wprost na kilku wędkarzy, którzy patrzą się prosto na mój aparat dłubiąc w nosie i popijając piwo, to jednak nieco lepiej się czuję, kiedy ciąży mi w łapce metalowy pręt monopodu zakończony głowicą. |
|
|
|
 |
|