|
PRZYRODA
Forum dyskusyjne PRZYRODA to doskonale miejsce do wymiany informacji, poszerzania wiedzy, rozwiazywania problemow i wszystkiego co tylko zwiazane z przyroda i jej ochrona.
|
Alcedo wiesz ??? |
Autor |
Wiadomość |
Artysta Turysta
|
Wysłany: 2007-02-15, 22:55 Alcedo wiesz ???
|
|
|
Alcedo jesteś z Krosna, pewnie znasz Czarnorzecko-Strzyżowski Park Krajobrazowy, byłeś na górze Chełm ?, czy są tam w pobliżu jakieś kamieniołomy, bo słyszałem że są , ja tam nigdy nie byłem i czy są w tym parku jakieś formy skalne, oprócz prządek. |
|
|
|
 |
for
teriolog Zgórmysyn
|
Wysłany: 2007-02-16, 08:17
|
|
|
Cytat: |
Czarnorzecko-Strzyżowski Park Krajobrazowy o powierzchni 25 784 ha, chroni i udostępnia dla turystyki, wypoczynku i nauki unikalną przyrodę obejmuje tereny leżące na pograniczu Pogórza Strzyżowskiego i Dynowskiego. Najwyższe partie Pogórzy wchodzące w skład parku porastają lasy bukowo-jodłowe, należące do regla dolnego - piętra charakterystycznego dla pasm beskidzkich. Najbardziej cenne zbiorowiska buczyny karpackiej objęte zostały ochroną w formie rezerwatów przyrody Góra Chełm i Herby.
Charakterystyczną ozdobą głównego pasma Pogórza jest ciąg piaskowcowych wychodni skalnych, przedziwne uformowanych przez erozję ostańców z zamierzchłej przeszłości geologicznej. Z 14 grup skalnych ochroną rezerwatową objęto zgrupowanie największych okazów na wierzchowinie koło Czarnorzek Prządki i 4 mniejsze skałki w Woli Komborskiej jako pomniki przyrody nieożywionej. Charakterystycznym elementem krajobrazu parku jest mozaika pól uprawnych wynikająca z rolniczo-leśnego charakteru parku i dużego rozdrobnienia gospodarstw. Park posiada wiele cennych zabytków: kościołów i cerkwi, zespołów dworskich, miejsc pamięci narodowej. Aktywną formą wypoczynku - połączonego z poznawaniem przyrody a także piękna krajobrazu parku, może być zwiedzanie ścieżek przyrodniczych, tras rowerowych, szlaków turystycznych.
|
cytat zaczerpniety z http://www.parkikrosno.pl/parki/
jesli chodzi ci o ostance skalne to są w rezerwacie Prządki oraz w okolicach zbudowane z piaskowca magurskiego
piekne miejsce - polecam |
_________________ W górach jest wszystko co kocham...
Nie lubię tzw. zrównoważonego rozwoju!!!!
 |
|
|
|
 |
Alcedo
Piotr Guzik

|
Wysłany: 2007-02-16, 10:08
|
|
|
na jedno z pytań już For Ci odpowiedział
a co do drugiego.. na górze Chełm nie byłem i o kamieniołomach TAM nic nie wiem, ale o ostańcach skalnych na tej górze to owszem |
_________________ Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill |
|
|
|
 |
for
teriolog Zgórmysyn
|
Wysłany: 2007-02-16, 10:51
|
|
|
zdjecie z przadek
przadki rezerwat.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 3046 raz(y) 47,44 KB |
|
_________________ W górach jest wszystko co kocham...
Nie lubię tzw. zrównoważonego rozwoju!!!!
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
I N F O R M A C J A Forum Przyroda wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas korzystania z naszych usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki
© PRZYRODA.org | Noclegi Świerże Górne, Kozienice,
Chinów - wysoki standard,
niskie ceny!
phpBB by
przemo
- recenzje anime
| |
|
|
 |
|