FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Mapa GoogleMapa Google
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Skandynawskie "Dzikie Bestie"
Autor Wiadomość
peter 

Wysłany: 2008-05-02, 11:55   Skandynawskie "Dzikie Bestie"

Witam wszystkich miłośników przyrody.
Jestem na tym forum dopiero od wczoraj i muszę przyznać, że po przeczytaniu zaledwie nie wielkiej ilości lektury jestem pod wielkim wrażeniem. Nie jestem wielkim Przyrodnikiem i nawet nie bardzo wiem co mnie otacza :oops: choć muszę przyznać, że ze wszystkich programów TV najchętniej oglądam te z grupy Discavery no i nie nadaję się do mieszkania w centrum jakiegokolwiek miasta. Generalnie Przebywam na terenie Norwegii i Szwecji dlatego postanowiłem otworzyć ten wątek aby troszeczkę przybliżyć Wam florę i faunę tych pięknych terenów.
Mój kolega mieszkający do niedawna w miejscowości Vardo (jest to małe miasteczko na wysepce, na samym końcu Norwegii) złowił kiedyś takie piękne i bardzo smaczne rybki.
,
Jeśli się nie mylę są to karmazyny, które jak twierdzą norwescy rybacy jest dość trudno złowić.
Będąc w Szwecji, niedaleko norweskiej granicy natknąłem się na spacerze na takie dwa okazy. Niestety nie wiem co to jest - może mi ktoś podpowie czy można się przyglądać czy może też lepiej brać nogi za pas :grin:
,
a po fiordzie pływał sobie dostojnie ten jegomość . Chyba jest w okresie godowym bo strasznie "kłapał" dziobem i gonił wszystko co pod wodę nie uciekało. Piękny to był widok i szkoda, że nie udało mi się zrobić ładnej fotki z tej fascynującej bitwy o Anglię, hę raczej o fiord.

Dragon 

Wysłany: 2008-05-02, 21:51   

więc na pierwszym zdjęciu (brązowy "wąż") masz padalca zwyczajnego , na 2 fotce jakąś żmiję (myślę że Joanna lub Wężosław ci ją oznaczą :) ) a "Wojownikiem o Anglie" okazał się młody łabędź niemy (tak myślę)

peter 

Wysłany: 2008-05-03, 15:58   

Dzięki serdeczne Dragon. Teraz wiem kogo raczej unikać na następnych wędrówkach po tutejszym terenie.
Teraz, będąc kiedyś w Bergen, na targu rybnym ukazał mi się taki oto widok , to Diabeł Morski z Morza Północnego.

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2008-05-03, 18:27   

Cytat:
na 2 fotce jakąś żmiję

to żmija zygzakowata (Vipera berus), przy spotkaniu najlepiej po prostu zostawić w spokoju i ominąć, a napewno nic się nie stanie ;)

Dragon 

Wysłany: 2008-05-03, 21:29   

peter według mnie to nie diabeł morski (Diabeł czyli Manta) ale kur diabeł (Kur diabeł), Wężosław zmyliło mnie to że zamiast zygzaka miała plamki... Czyli to poczciwa zygzaczka :)

Odpowiedz do tematu