Witam wszystkich miłośników przyrody.
Jestem na tym forum dopiero od wczoraj i muszę przyznać, że po przeczytaniu zaledwie nie wielkiej ilości lektury jestem pod wielkim wrażeniem. Nie jestem wielkim Przyrodnikiem i nawet nie bardzo wiem co mnie otacza choć muszę przyznać, że ze wszystkich programów TV najchętniej oglądam te z grupy Discavery no i nie nadaję się do mieszkania w centrum jakiegokolwiek miasta. Generalnie Przebywam na terenie Norwegii i Szwecji dlatego postanowiłem otworzyć ten wątek aby troszeczkę przybliżyć Wam florę i faunę tych pięknych terenów.
Mój kolega mieszkający do niedawna w miejscowości Vardo (jest to małe miasteczko na wysepce, na samym końcu Norwegii) złowił kiedyś takie piękne i bardzo smaczne rybki.
,
Jeśli się nie mylę są to karmazyny, które jak twierdzą norwescy rybacy jest dość trudno złowić.
Będąc w Szwecji, niedaleko norweskiej granicy natknąłem się na spacerze na takie dwa okazy. Niestety nie wiem co to jest - może mi ktoś podpowie czy można się przyglądać czy może też lepiej brać nogi za pas ,
a po fiordzie pływał sobie dostojnie ten jegomość . Chyba jest w okresie godowym bo strasznie "kłapał" dziobem i gonił wszystko co pod wodę nie uciekało. Piękny to był widok i szkoda, że nie udało mi się zrobić ładnej fotki z tej fascynującej bitwy o Anglię, hę raczej o fiord.
więc na pierwszym zdjęciu (brązowy "wąż") masz padalca zwyczajnego , na 2 fotce jakąś żmiję (myślę że Joanna lub Wężosław ci ją oznaczą ) a "Wojownikiem o Anglie" okazał się młody łabędź niemy (tak myślę)
Dzięki serdeczne Dragon. Teraz wiem kogo raczej unikać na następnych wędrówkach po tutejszym terenie.
Teraz, będąc kiedyś w Bergen, na targu rybnym ukazał mi się taki oto widok , to Diabeł Morski z Morza Północnego.
peter według mnie to nie diabeł morski (Diabeł czyli Manta) ale kur diabeł (Kur diabeł), Wężosław zmyliło mnie to że zamiast zygzaka miała plamki... Czyli to poczciwa zygzaczka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum